apnee.ro logo
        Index Despre noi Contact  
Index
Ce este sindromul de apnee în somn?
Sufăr de SAS?
Cum se diagnostichează SAS?
Cum și unde se poate trata SAS?
Mai multe detalii despre terapia CPAP
Întrebări frecvente
Despre noi
Contact
 
Ce este sindromul de apnee în somn?

Omul petrece o treime din viață dormind. Somnul este esențial pentru sănătate, fiind indispensabil pentru funcționarea organismului la maxima capacitate fizică și mentală.

În timpul somnului scade ritmul respirației și al inimii, iar presiunea sanguină și temperatura corpului se modifică. Un somn insuficient sau cu probleme va afecta funcțiile și sănătatea organismului.

Apneea este o întrerupere temporară a respirației. Persoanele care suferă de apnee în somn se opresc din respirat în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde și un minut sau chiar mai mult.

Apneea obstructivă este cauzată de ocluzii ale căilor aeriene superioare. Apneea apare când musculatura gâtului și a limbii se relaxează în timpul somnului și blochează parțial căile aeriene. Factorii de risc pot fi obezitatea, polipii și amigdalele mărite.

Dacă într-un interval de o oră pacientul are cel puțin zece întreruperi ale respirației, fiecare cu durata de minimum 10 secunde fiecare, cantitatea de oxigen care ajunge la creier este insuficientă. În această situație, concentrația de bioxid de carbon din sânge crește și apar variații ale ritmului cardiac. Scăderea concentrației de oxigen declanșează o trezire parțială ("microtrezire"), însoțită de un sforăit puternic și o inspirație bruscă. Aceste "microtreziri" rămân neobservate de către pacient, dar produc o superficializare a somnului. Acest somn superficial duce la refacerea insuficientă a organismului în timpul nopții și la somnolență și oboseală în timpul zilei.

Pacienții care suferă de apnee în somn se simt adesea extrem de obosiți și somnolenți în timpul zilei iar capacitatea lor de concentrare și performanța diurnă suferă drastic.

Pe termen lung, desaturațiile repetate dăunează grav organelor vitale. Apneea în somn netratată duce la complicații ca tensiune arterială, afecțiuni cardiace sau atac cerebral.

Apneea obstructivă în somn este cea mai comună formă de apnee manifestată în timpul somnului; există și alte tipuri de apnee în somn, mai rare, dar care pot cauza simptome similare.


 
        Index Despre noi Contact  

  © 2005 Clinica NewMedics